TITIAN PERJALANAN

Lilypie Angel and Memorial tickers Daisypath Happy Birthday tickers

Wednesday 1 February 2012

TART SHELL

sebenarnya ni aku buat dgn adik aku...aku lak ambik bahagian piping & susun buah-buahan..makanya x sempat la nak mengadun bahannya...tapi nilah hasilnya...

disapu dengan cokelat supaya bila masukkan cheese xde la ia menyerap kat tepung tu..


kemudian masukkan cheese

susunkan buahan..kami guna dragon fruit, buah kiwi & anggur...

3 proses pembuatan..


dah siap dah dan boleh dingap...hmm sedapp...i likee...

TART SHELL :
RESEPI 1
70 gm butter
30 gm gula halus
1 biji telur
120 gm tpg gndum
(Gaul Semua Bahan Spt Buat Biskut
FILLING :
250 gm cream cheese
50 gm butter
50 gm gula halus
25 gm whipping cream
20 gm tpg gndum
1 bj telur

Cara :
1. buat kulit dulu (mcm buat biskut)
2. tekan dlam acuan
3. bakar 20 minit
4. utk intinya - pukul chesse, butter n gula.
5. masuk telur, cream dan tepung.
6. kacau sekata dan masuk dlm piping beg
7. paipkan dalam kulit tart yang dah sejuk
8. hiaskan dgn bluberry filling.
bakar lagi dlm 20 minit.
 Sumber Dari: Rakan Bloger   
RESEPI 2 :
TART SHELL
Bahan A
200 g mentega
100 g gula aising
1/4 sudu teh esen vanilla

Bahan B
1 biji telur

Bahan C
420 g tepung gandum


Cara-cara
1. Putar (A) hingga lembut dan tambahkan
(B). Putar lagi hingga gebu.
2. Masukkan (C) dan gaul sehingga sebati.

3. Ambil sedikit doh tekankan ke dlm acuan tart hgga siap dan bakar  pd suhu 180c-200c selama 20-25 minit mengikut oven masing2..

* Tart akan bewarna keemasan dan rangup jika dibakar di rak bawah ketuhar (lebih kurang 1/2 inci dari bahagian bawah ketuhar. 

No comments:

Post a Comment