Cari punya cari...rupanya masakan ni berasal Dari Thai...Tapi aku x Ikut resepi asal...ni resepi aku yang Telah diolah Ikut citarasa aku...hihihi...hentam jelah labu...dah ok pun memang labu...
Sekali sekala ubah selera... hehehe..
Nama masakan ni ....Fak Thong Sang-Ka-Ya (Puding Kastad Labu)
Originated from Thailand. Sedap dan simple sgt puding ni.. x rugi apape klo try...
Bahan2:
1 biji labu kuning (saiz kecil)
5 biji telur itik/telur ayam (gred A)
1 c. santan, dari 1 biji kelapa
1/2 c. gula
Cara2:
Pukul telur dgn santan dan gula hingga larut dan sebati.
Potong bahagian atas labu kuning (mcm teapot), buang biji dan bersihkan.
Tuangkan adunan santan dan kukus 25-30 minit. Sejukkan sebelum dihidang.
Resepi aku lak yang pandai2 aku ubahsuai sebab Guna Bahan yang Ada kt Rumah aku je
Bahan2:
1 biji labu kuning (saiz kecil)
1 biji telur ayam
1 Cawan susu segar
gula secukp rasa
Garam juga sesedap rasa
Tepung kastad
labu dikukus Dulu sehingga empuk...kemudian sejukkan
Masakan Bahan lain dalam periuk...bila Masak...tuangkan ke dalam labu...sejukkan sebelumnya dipotong n Makan...
dari sebiji labu yang telah dibersihkan kulitnya
dipotong dan dikeluarkan sabut & bijinya...
dikukus bersama kulit
kastad yang dimasak bersama susu & telor & gula
kastad yang telah masak dimasukkan ke dalam labu
siap & sedia untuk dimakan..
berjaya juga akhirnya aku membuat bende ni...& telah pun dimakan beramai2 oleh kawan2 ku kat opis...pada aku ok gak olahan resepi aku ni...hihihi...kalau ada daun pandan mesti lagi original....
No comments:
Post a Comment